Reportage


Växternas roll i kultur och tradition

En synnerligen vacker vårdag i början av maj. Klar himmel, över 20 grader varmt och hela vårprakten i antågande. Då var vår studiecirkel på utflykt till Grinnsjön på Hunneberg. Ett uppfordrande namn på en cirkel som våra kära ledare Karin och Anders Bohlin med råge lever upp till.

Fyra bilar passerade grinden (Anders har nyckel förstås) och vi kom bekvämt fram till Grinnsjötorpet och företog en liten vandring. Det är så betagande vackert och att Karin och Anders är på mammas gata märks tydligt. ”Om ni åker hit i slutet av juli kan ni här se Slåttergubbe” som exempel. Där bakom stenen växer den! I torpet levde August och Ida som gjorde dagsverken nere på slätten men som också tog till vara vad torpet och skogen kring kunde ge. Om allt detta kunde våra ledare berätta.

Så här tidigt på våren kunde vi se blommande Vitsippor och Styvmorsvioler, Kabbleka och kommande Liljekonvaljer och Mandelblom. I sällskap med paret Bohlin finner vi blommor vi inte visste fanns eller kan hitta själva. Vad sägs om Knippfryle, Vårstarr, Nagelört, Backtrav, Ängsviol, Skogsfräken och Fältveronika. En del så små att det behövs lupp för att se vad det är. Allt detta till ackompanjemang av Bofink och Svart/vit Flugsnappare. En underbar dag som avslutades med fika.

Stort tack till Karin och Anders. Trevlig sommar.

     Foto och text Margareta Boström/Thor Svensson


 

  OBS Du kan klicka på bilderna för att förstora dom !

P1080312  P1080324  P1080326

P1080361  P1080308  P1080359

                                                                                                              foto Thor Svensson

                                                                                                            
Tillbaka till Löpsedel

                                                                                                             TILLBAKA TILL ARKIV